torsdag 30 juni 2016

Intro till mat för diabetiker typ 2

För den som lider av diabetes typ 2 är matvanorna sannolikt den enskilt viktigaste faktorn man kontrollera för att minimera symptomen och må bra. Därmed är det intressant att kostbehandlad diabetes är ett relativt nytt, enligt Socialstyrelsen fanns kostråd vid diabetes inte med då de nationella riktlinjerna publicerade så sent som 2010. Ett år senare publicerades dock detta komplement.

Diabetes är en kronisk sjukdom som påverkar kroppens förmåga att hantera blodsockernivån. Därför måste de som är drabbade av sjukdomen hantera sina blodsockernivåer genom diet, motion, och eventuellt injicering av insulin. Som det konstaterades i socialstyrelsen pamflett ovan är diabetesdiet ett område där man hela tiden kommer till nya insikter. Med miljoner nya fall per år i världen, finns det ett växande behov av information om effektiv diabeteskost.

I detta inlägg ska vi ta en snabb titt på vad målet med kostbehandlad diabetes är och några av de typer av lämplig diet som använts för att nå målen.

Vad är målet med dieten?

För att uppnå normal ämnesomsättning hos diabetespatienter, är någon form av dietåtgärder alltid att rekommendera. Trots att vikten av mat och dryck inte kan överskattas måste det tilläggas att en väl balanserad diabeteskost bara är en del av en mer övergripande naturlig diabetes behandlingsplan.

De huvudsakliga syftena med att kontrollera kosten är följande:

  1. Undvika hyperglykemi
  2. Minimera fluktuationer i blodsockernivån och minska den totala mängden glukos i blodet
  3. Åstadkomma viktminskning hos överviktiga patienter rör att reducera insulinresistens, hyperglykemi och dyslipidemi
  4. Undvika hypoglykemi och viktökningar som vanligen förknippas med läkemedel såsom insulin
  5. Undvika dålig mat som kan förvärra diabetessymtomen. Till exempel en extremt proteinrik diet kan leda till ett akut fall av diabetesnefropati.

Bland de vanligaste dieter som diabetiker använder för att hantera blodsockret effektivt är de där totala mängden kalorier och kolhydrater kontrolleras. Eftersom kolhydrater bryts ner för att skapa blodsocker, kontrolleras intaget genom specialiserade dieter för att hålla blodsockernivån under kontroll.

Det finns flera typer av populära dieter som kan anpassas för att passa de speciella krav so gäller för en diabetiker. Lågkolhydrat, hög fiber, proteinrik kost hör till vanligaste. Det finns också dieter som sätter en nivå för kaloriintag som inte får överskridas eftersom fler kalorier även kräver mer insulin för att korrekt metabolisera de resulterande sockerarterna. Nuvarande förslag för diabeteskost antyder att alla dieter där kolhydrater och resulterande blodsocker hålls under kontroll åtminstone teoretiskt skulle betraktas som tänkbara dieter för att hantera diabetes.

Detta kan alltså resultera i en matsedel som ser lite annorlunda ut.

Alternativa sötningsmedel och kända diabetesdieter

Under de senaste åren har flera konstgjorda sötningsmedel som inte påverkar blodsockret utvecklats och kan därför vara lämpliga för diabetiker. Konstgjorda sötningsmedel tillåter diabetiker att äta nästan vad som helst som en icke-diabetiker kan sätta i sig, förbehållet att socker och ingredienser med mycket socker ersätts med en acceptabla artificiella sötningsmedel som aspartam, Sucra eller Splenda.

Några välkända varianter på hälsokost för diabetes uppstått under årens lopp är:

Pritikin dieten - fokuserar nästan helt på naturligt odlade och förädlade livsmedel såsom frukt, grönsaker, spannmål, magert kött och skaldjur.

Diet med lågt glykemiskt index - fokuserar på livsmedel som innehåller mycket fibrer och protein. Livsmedel med lågt glykemiskt index omvandlas till glukos långsammare i blodet än de med högt glykemiskt index.

Lågkolhydratkost – kanske mest känd som Atkins-dieten, strävar till att reducera intaget av kolhydrater och socker till ett extremt minimum.

Fiberrik kost - fokuserar endast på livsmedel som innehåller mycket fiber som har visat sig kunna kontrollera blodsockernivån lika effektivt som orala diabetesläkemedel.

Vegankost – enbart grönsaker, frukter och andra odlade livsmedel.

Trots att ovanstående dieter kommer från mycket olika filosofier och därmed föjer till synes väldigt olika matrecept har de en enkel sak gemensamt. Livsmedel som innehåller mycket raffinerat socker och kolhydrater har en stor inverkan på att höja blodsockernivån, vilket i sin tur kräver omfattande övervakning och hantering genom regelbundna insulininjektioner. Genom att noggrant kontrollera det livsmedel som orsakar en ökning av blodsockernivåerna, blir det mycket enklare att leva med (eller eller till och med reversera typ 2) diabetes.

Det finns helt klart ett stort behov av lättillgänglig information om nyttig mat för diabetiker. Diabetes har kallats för en tyst epidemi och det finns tyvärr många nuvarande och kommande patienter som styvnackat håller fast vid en diet som är direkt skadlig för dem – helt i onödan.

Även om det finns lovande forskning inom området för diabetes, finns det fortfarande inget botemedel. För närvarande är utbildning vårt bästa vapen mot diabetes typ 2 eftersom det till nästan 100 procent kan förebyggas genom enkla livsstilsförändringar.

Först publicerad här: Intro till mat för diabetiker typ 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar