onsdag 15 juni 2016

Allvarliga komplikationer vid diabetes

Diagram över de följdsjukdomar och komplikationer diabetes kan föra med sig


Det finns många allvarliga problem och risker för personer med diabetes. Dessvärre skjuter många av dessa exponentiellt i höjden om de lämnas obehandlade. Korrekt behandling i form av både medicinering och rätt kost kan helt eliminera eller åtminstone fördröja komplikationer och följdsjukdomar, en del av dem dödliga, som är förknippade med diabetes.
Så om du har diabetes eller prediabetes är det viktigt att du och din läkare håller din hälsa under noggrann uppsikt. Detta gäller för diabetes av både typ 1 och 2.
Här är en kort titt på vilka komplikationer som kan uppstå.
Blindhet – även om du behandlas, lider många människor som har diabetes fortfarande av någon form av ögonproblem, nedsatt syn eller till och med blindhet. Var noga med att berätta för din ögonläkare att du har diabetes. Faktum är att ögonproblem är så vanliga hos diabetespatienter att det inte helt sällan är ögonläkaren som är den första att lägga märke till att något är fel.
Njursvikt – på grund av att diabetes skadar små blodkärl, mikrovaskulära komplikationer, är problem med njurar vanligt förekommande bland diabetiker. Håll din läkare informerad om det uppstår problem eller om du drabbas av upprepade infektioner.
Hjärt- och kärlsjukdomar – givet vis ett exempel på akuta komplikationer och en av de främsta dödsorsakerna hos personer med diabetes är hjärtproblem. Du kan utveckla kranskärlssjukdom som kan leda till en hjärtinfarkt och/eller stroke. Många människor får reda på att de har diabetes först när de hamnat till akuten på grund av en hjärtattack.
Amputation – eftersom diabetes skadar små blodkärl, vener och nerver får en del människor med diabetes problem med sina nedre extremiteter. Skador läker dåligt vilket i värsta fall kan leda till problem som så småningom kräver amputation. På grund av skadade nerver kan det hända att du inte ens inser att du har skadat din fot. Undersök dina fötter regelbundet för att vara säkra sidan.
Problematisk graviditet – om du har diabetes under graviditeten löper ditt barn större risk att födas med organskador och för modern föreligger utan välskött vård extremt hög risk för njurproblem eller till och med döden.

Förebygga komplikationer vid diabetes

När du har diabetes, oavsett typ, är det viktigt att försöka hantera och hålla blodsockret så nära normala nivåer som möjligt för att stoppa dessa problem. Beroende på vilken typ av diabetes du har, kommer din diet att ha antingen en enorm effekt eller åtminstone tillräcklig stor effekt för att göra betydande skillnad i livskvalitet.
Följ läkarens anvisningar gällande regelbundna blodprov. Detta styrs av vilken typ av diabetes du har, liksom en del andra faktorer. Med typ 1-diabetes, kommer läkaren troligen att be dig att testa åtminstone tre eller flera gånger per dag – vanligen efter måltider, före och efter träning, innan du går till sängs och ibland även under natten.
Med diabetes typ två, beroende på hur mycket insulin du tar, kommer du vanligtvis att testa på morgonen efter fasta och efter måltid. Vissa personer med typ två som kan klara sig utan insulin behöver inte testa lika ofta.
Läkaren kommer att ge dig ett rekommenderat intervall som du bör hålla ditt blodsockervärde inom. Vanligtvis och i genomsnitt, bör det före måltider ligga mellan 3,9 och 7,2 mmol/L (130 mg/dl), efter en måltid under 10 och efter fasta mellan 5 och 7,2 mmol/l. Be din läkare att hjälpa dig att förstå dessa siffror så att du kan kolla blodsocker själv bättre.
Läkaren kommer också att ordinera en specifik diet och det kommer allt fler välbeprövade guider för hur diabetes kan hållas effektivt i schack genom dina matvanor. Om du vill hantera och kontrollera din diabetes för att undvika komplikationer, är det viktigt att ta detta på allvar och följa instruktionerna.
Källa: Allvarliga komplikationer vid diabetes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar