onsdag 8 juni 2016

Sambandet mellan diabetes och diet

Liksom framgår av titeln kommer det att handla om diabetes, typ 2 närmare bestämt.

Diabetes är en allvarlig folksjukdom som drabbar massor av människor hela världen över. Sjukdomen orsakar årligen över 1,5 miljoner dödsfall och är dessutom något som inte kommer att ta dig av daga snabbt och enkelt. I stället nöter det ner dig sakta men säkert och leder inte helt sällan till ett plågsamt slut. Om du drabbats av diabetes typ 2, vilket är den absolut vanligaste formen av diabetes, behöver detta scenario dock inte blir verklighet. Det går att bromsa sjukdomsförloppet avsevärt genom att förstå sambandet mellan diabetes och kost.

Den goda nyheten är att typ 2-diabetes kan kontrolleras och hanteras. De dagar då patienterna tvingades till en strikt och tråkig diet är dessutom bakom oss. Enligt bland annat American Diabetes Association, bör en diabetiker helt enkelt bara ta till sig de grundläggande principerna för sunda matvanor. Väldigt slarviga och onyttiga matvanor banar däremot vägen för diabetes att göra en storslagen entré i ditt liv.

Det bästa sättet att vara säker är att få ditt blodsocker, blodtryck och kolesterol att hålla goda värden. Här kommer fem enkla tips för att se till att så är fallet.

Ät regelbundna måltider

Lär dig att sprida ut och tajma dina måltider. Se till att äta flera  hälsosamma måltider under dagen och glöm för allt i världen inte bort en hälsosam frukost.

Ta rekommenderade portioner


Var uppmärksam på hur stora portioner du äter. Gör justeringar om du försöker gå ner i vikt. Du kan göra detta genom att sätta lite mindre på tallriken, äta ordentligt med grönsaker före själva huvudmåltiden och försöka motstå frestelsen för en andra portion.

Håll koll på kolhydraterna

Med diabetes handlar allt om hälsosam kost. Se till att det ingår kolhydrater i kosten varje dag. Detta inkluderar stärkelserika livsmedel av fullkorn, mejeriprodukter, grönsaker och frukter. Du bör dock vara vaksam på de mängder du konsumerar, eftersom det kan påverka dina blodglukosnivåer.

Minska på onyttigt fett

Vår kropp behöver en viss mängd fett men en överdriven konsumtion är inte nödvändig. För en sund livsstil, skär ned på mättade fetter. Du kan göra detta genom att undvika eller äta färre livsmedel såsom smör, rött kött och förädlade köttprodukter, ost, palmolja, bakverk och kakor.

Få i dig fem om dagen

Gör ditt bästa för att äta fem portioner frukt och grönsaker varje dag. Detta ger dig en rad vitaminer, mineraler och fibrer som kroppen behöver. Välj säsongsbetonade produkter för att spara pengar.

Undvik för mycket salt

För mycket salt förknippas ofta med högt blodtryck. Detta ökar risken för komplikationer med diabetes. För vuxna rekommenderas högst en tesked salt varje dag medan barn bör konsumera ännu mindre. Långt förädlade och processade livsmedel innehåller ofta en hel del salt, och det är därför sådana livsmedel i regel bör undvikas. Laga din egen mat i stället.

Drick tillräckligt

Håll dig alltid väl hydrerad genom att dricka åtta glas vätska eller vatten per dag. Du kan även räkna den mjölk, te, kaffe och örtte du dricker till godo. Frukt och grönsaker bidrar också till hydrering.

Är socker okej?

Även med diabetes, kan du ha lite socker i livsmedel och bakning. Tricket att inte använda överdrivna mängder. Avnjut sockerhaltiga livsmedel och drycker med måtta. Försök att använda naturliga sötningsmedel i mat och dryck där hemma.

Diabetes behöver inte innebära slutet för dig eller för en nära familjemedlem. Du kan fortsätta att leva ett bra liv även med diabetes. Disciplin och vaksamhet är nyckeln för att säkerställa att man kan leva ett långt liv, med hög livskvalitet även med denna sjukdom. Goda kunskaper om diabetes och kost är den viktigaste grunden för hur du väljer vad du ska äta, hur mycket du ska äta och vad du helst inte ska äta.

Kom ihåg – förebyggande åtgärder är alltid det bästa botemedlet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar